Maskinisten NR 2 2021

Simon Ek

"Det är en grym maskin! Vi har provat andra dumprar också men ingen har klarat det i närheten så bra som Bergmann"

Framkomlighet var det mest avgörande när Södra Cell valde att investera i en Bergmann C815s till sluttäckningen av sin deponi vid bruket i Mönsterås. 

– Den ska klara att backas 36 meter upp i 18 graders lutning, förklarar maskinföraren Jörgen Persson.

Pappersbruket Södra Cell i Mönsterås har hållit på med sluttäckning av sin deponi i flera år och har tidigare hyrt en Bergmann i samma storlek. Eftersom sluttäckningen kommer pågå under många år framöver, etapp två av fem år påbörjad, valde Södra Cell att själva investera i en maskin för ändamålet. För ett par månader sedan levererades Bergmann C815s till anläggningen och har sedan dess körts  i full produktion. 

– Vi hyr även in en likadan maskin under arbetstoppar. I stort sett kör vi hela året, bortsett från om det kommer snö, förklarar Simon Ek. 

Det som framförallt sticker ut med Bergmann C815s är framkomlig- het – och på den fronten får maskinen verkligen bekänna färg hos Södra Cell. 

 

 

– Det är en grym maskin! Vi har provat andra dumprar också men ingen har klarat det i närheten så bra som Bergmann. Vi kallar den ”bergsgeten” lite på skoj för att den tar sig fram så bra, säger Jörgen Persson. 

Maskinen används i stort sett åtta timmar om dagen och de fem anställda på avdelningen turas om att köra. Eftersom det kan bli ganska långa arbetspass i maskinen är komforten viktig och även där har Jörgen och Simon bara positivt att säga om maskinen. 

– Man sitter riktigt bra i den, den är skön att köra och sikten är bra åt alla håll. Den känns stadig, stark och framförallt robust, säger de. 

Från utlastningen körs maskinen ungefär en kilometer på väg med fullt lass bort till deponin. Även i transport på väg får maskinen högsta betyg och kommer snabbt upp i hastighet. 

 

 

Massorna som transporteras är grönlut samt jungfruligt (nyprodu-cerat) material av sten och jord. Lastkapacitet för Bergmann C815s är 12 ton och för Södra Cell är det lagom mycket. 

– Med tanke på förutsättningarna kan vi inte köra mycket tyngre lass än så. Vi har provat att köra med större dumprar men det går inte, sättningarna i marken blir för stora, säger Simon Ek. 

Han har kört dumprar från flera andra tillverkare och imponeras förutom av framkomligheten hos Bergmann även av robusthet och att det finns få saker som kan krångla eller gå sönder på maskinen. 
– Mekaniskt midjelås är bra, då är det inga hydraulkolvar som kan gå sönder. Jag upplever den som väldigt lättkörd och enkel att komma in i, säger Jörgen Persson. 

 

 

Som maskinpartner skapar vi en bättre framtid för oss och våra kunder

Våra strategiska grundstenar
  • Kompletta leveranser med kunderna i centrum
  • Engagerade och kompetenta medarbetare
  • Kvalitet i allt vi gör
  • Vi håller det vi lovar