Maskinisten NR 3 2020 Reportage 1

Dan Strömhag & Julia Strömhag

"Tre nya Doosan på ett bräde för Gladiator"

Bränsleeffektivitet, närhet till service, pris och finansiering var det som avgjorde när Gladiator Entreprenad i slutet av förra året investerade i tre nya Doosan-maskiner på ett bräde! 

Förra året fick Gladiator ett stort kontrakt med Jönköpings kommun avseende maskintjänster och tre maskiner går idag på heltid åt kommunen, primärt inom vatten- och avlopp.

– Jag tog in offerter från flera leverantörer när jag skulle köpa in maskiner till det här jobbet och det var Maskinia som uppfyllde våra krav bäst, berättar Dan Strömhag, vd och delägare i Gladiator Entreprenad AB. 

De tre maskinerna som går i Jönköping är en kortrumpad bandgrävare; Doosan DX235LCR-5 och två stycken hjulgrävare; Doosan DX160W-5. Alla tre maskinerna levererades i början av året och i en av 16-tons hjulgrävarna sitter maskinföraren Sinisa  ”Peppe” Milic. Han har kört maskiner i närmare 20 års tid och är nöjd med företagets val av Doosan. – Det är bra maskiner, man sitter bra och jobbar i dem och de är snabba och bra i hydrauliken, säger han. 

 

 

Peppes maskin har precis gått 1 000 timmar och framförallt är det bränsleförbruk- ningen som sticker ut, anser Dan Strömhag. 

– Det är en avsevärd skillnad mot flera andra tillverkare i samma storleksklass och en väldigt viktig punkt för mig när jag ska välja maskin. Och dessutom är det väldigt bra ur miljöprofil att kunna påtala att man har en bränslesnål maskin, säger han. Företagets maskinpark består av ungefär 35 maskiner, merparten grävmaskiner i olika storlekar, varav nio stycken sammanlagt kommer från Doosan. – Vi har haft Doosan i över fem år och är överlag väldigt nöjda med dem. Därför var det inget svårt val när vi skulle investera i nya maskiner och såg att Doosan vann på de flesta av punkterna, säger Dan Strömhag. Han startade 1994 som enskild firma inom entreprenad riktat mot jordbruk. Tio år senare växlades spåret över till markentreprenad, en traktorgrävare köptes in och den första föraren anställdes.

Efter det gick det fort och på fyra år växte företaget till 15 anställda. 2018 köpte han upp två företag i Kalmarregionen och bytte samtidigt namn till Gladiator Entreprenad. Idag sysselsätts ungefär 35 man och omsättningen ligger runt 45 miljoner. 

 

 

Merparten av jobben finns i Kalmarregionen och angränsade områden, sätet finns i Oskarshamn. Namnet Gladiator kom till för två år sedan, efter ett uppköp av två befintliga bolag.

– Vi hette KGM Entreprenad tidigare och ville ha ett mer slagkraftigt namn. Gladiator är ett namn som man kopplar ihop med styrka och vi tyckte att det passade oss bra, berättar Dan Strömhag. Gladiator Entreprenad har numera blivit ett riktigt familjeföretag, i början av året kom nämligen barnen, Julia och Victor, in i bolaget. Julia har personalansvaret, medan Victor kör en av grävmaskinerna. 

"Den låga bränsleförbrukningen är en avsevärd skillnad mot flera andra tillverkare i samma storleksklass och en väldigt viktig punkt för mig när jag ska välja maskin. Och dessutom är det väldigt bra ur miljöprofil att kunna påtala att man har en bränslesnål maskin".

 

 

Som maskinpartner skapar vi en bättre framtid för oss och våra kunder

Våra strategiska grundstenar
  • Kompletta leveranser med kunderna i centrum
  • Engagerade och kompetenta medarbetare
  • Kvalitet i allt vi gör
  • Vi håller det vi lovar