Maskinia

Nyhetsarkiv

2022-03-07

Case hjullastare anpassas till svenska förares behov av Excidor

Maskinia har tillsammans med Exicidor anpassat hjullastarna i Case nya serie G2 Evolution till svenska förares behov och krav. Originalspakar och paddelkontroller som var för stora och tröga har ersatts med en liten joystick för styrningen och lättmanövrerade vippor för körning av aggregat och skopa.

–Vi på Maskinia vill leverera Sveriges bästa hjullastare! För att kunna erbjuda marknaden detta vände vi oss till Excidor, säger Fräs Erik Andersson som är eftermarknadschef på Maskinia.

Maskinerna i Case G2 Evolution har när de levereras från fabrik två stora styrspakar av samma typ som på grävmaskiner. Spaken på den vänstra armstödet har ersatts med en ExciPad WS med en liten joystick för styrning av maskinen.

– Många svenska förare vill inte ha en 15 centimeter hög spak. Här får de en fem centimeter hög joystick som dom styr med tumme och pekfinger. Vi har bara bytt själva styrpaletten, styrsystemet är fortfarande Case originalsystem, säger Jan-Erik Persson som är vd på Excidor.

Stolsintegrerat fyrspakställ
På det högra armstödet kan maskinköparen välja mellan styrspak eller stolsintegrerat fyrspakställ för manövrering av lastaggregat och skopa. Maskinia tyckte att paddelkontrollerna på Case spakställ var för hårda att manövrera. Dessa har nu ersatts med Excidors spakställ med vippor, som har anpassats till Case styrsystem. Spakstället har även styrning av två extrafunktioner, omkopplare för fram/back och kickdown-knapp.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Excidor är väldigt professionella. Dom förstod vad vi ville ha och levererade. Det blev till och med bättre än förväntat, konstaterar Fräs Erik Andersson.

Excidor har även anpassat sitt system för redskapskontroll ExciControl MH till Case hjullastare. I stället för att ha en display från varje redskapstillverkare kan maskinföraren styra alla hjullastarens redskap från en enda display. 

Case G2 Evolution
Case G2 Evolution finns i sju modeller från 12 till 30 ton. Motorerna uppfyller kraven för steg 5 utan användning av EGR. Bland nyheterna märks möjlighet att justera parallellyft och lutning på skopan oberoende av varandra. Den nya däcktryckssensorn ger föraren kontroll över däcktrycket direkt i maskinens display. Det ger 20–30 procent längre livstid på däcken.

Som tillval finns ett nytt vågsystem, där vågen är direkt integrerad i maskinens huvudskärm. Där visas skopans nyttolast, antalet lastprocesser, den ackumulerade vikten, orderdata med mera.

Läs mer om Case G2 Evolution
Läs mer om Excidor spakställ och joystickstyrning

G2 EVO-SERIEN  521G2 621G2 721G2 821G2 921G2 1021G2 1121G2
Skopkapacitet 3,9 t 4,7 t 5,5 t 6,4 t 7,5 t 9,5 t 10,2 t
Skopvolym 2,1 m³ 2,3 m³ 2,7 m³ 3,5 m³ 4,0 m³ 4,7 m³ 5,5 m³
Effekt 142 hk 172 hk 195 hk 230 hk 255 hk 320 hk 347 hk
Vikt 12,2 t 14,2 t 16,2 t 19,4 t 21,7 t 27,9 t 30,0 t

Maskiniagruppen är generalagent i Sverige för Doosan, Case & Bergmanns breda produktsortiment av entreprenadmaskiner samt återförsäljare för Atlas Copco, Husqvarnas och Epiroc hydraulhammare & redskap. Maskiniagruppen har sitt huvudkontor i Linköping med filialer i Göteborg, Uddevalla, Jönköping, Staffanstorp & Stockholm/Järfälla samt ett väl utbyggt nät med 8 återförsäljare och 20 auktoriserade serviceverkstäder.

2022-03-07

Doosan breddar produktportföljen med kompakthjullastare

Doosan strävar alltid efter att erbjuda maskiner i absoluta toppklass med klassledande kvalité, komfort och låg bränsleförbrukning, nu breddar man sin redan breda produktportfölj med kompakthjullastare. Doosans generalagent i Sverige, Maskinia, kommer under 2022 att kunna erbjuda sina kunder Doosan kompakthjullastare i tre modeller.

Doosan Infracore Europe har tecknat ett exklusivt leverantörsavtal med Nederländska Tobroco-Giant, en ledande tillverkare av kompakta hjullastare.

-Vi är glada över vårt nya partnerskap med Tobroco-Giant. Doosan Infracore tittar ständigt på att förbättra och utöka produktutbudet från företaget för att säkerställa att våra kunder har de mest innovativa och konkurrenskraftiga lösningarna för deras behov. Med Tobroco-Giant har vi en partner med lång erfarenhet och ett högpresterande utbud av kompakta hjullastare, säger Chris Jeong, VD på Doosan Infracore Europé.

Maskinia kommer under år 2022 att erbjuda sina kunder tre olika modeller av kompakthjullastare, Doosan DL60, DL80 och DL80TL. DL60 har en maskinvikt på 3 750 kg och DL80/DL80TL på 5200 kg där TL modellen har ett teleskopiskt aggregat. Samtliga modeller har effektiva och bränslesnåla Kubota motorer med den senaste miljöklassningen, Steg V. De tre modellerna är utvalda för att passa den svenska marknaden på bästa sätt!

-De här maskinerna fyller ett glapp i vårt utbud, vi har funderat länge på hur vi ska fylla det. Våra kunder har efterlyst mindre hjullastare och redskapsbärare, de nya kompaktlastarna blir därför ett utmärkt komplement för oss, säger Carl-Johan Sunnerfjord försäljningschef för Doosan på Maskinia.

Maskinia kommer även kunna erbjuda sina kunder skräddarsydda tillval till sin kompakthjullastare i form av redskap, tillbehör samt flertalet olika däckalternativ.

-Det här är en rolig nyhet! Vi har nu möjlighet att erbjuda våra kunder en kompakt redskapsbärare med mycket fina tipplaster i kombination av skräddarsydd hydraulik och en fin komfort, säger Fredrik Holmqvist, VD Maskinia.

2022-03-07

CASE nya hjullastarserie, G2 Evolution, är här!

CASE Construction Equipment lanserar nu sin nya serie, G2 Evolution. Det är nya hjullastare, sju olika modeller, som tar förarkomforten till en ny nivå och som har CASE tidigare beprövade produktivitet och bränsleeffektivitet. Steg V motor, stols integrerat fyrspaksställ och utökade serviceintervaller är en del av alla nyheterna i den nya serien!

Precis som den tidigare G-serien består även G2 Evolution-serien av sju olika hjullastarmodeller i storlekar från 12 ton till 30 ton, 521G-1121G. Samtliga uppfyller nu steg-V-kraven på motorerna och detta dessutom utan EGR-ventil.

–Som alla vet är EGR-lösningen en del på motorer som ofta krånglar och när den måste bytas handlar det om en hel del pengar. Jag är jätteglad över att kunna säga att vi har livstidsgaranti på EGR. Då vi inte har någon! Säger Fredrik Holmquist, VD och tillika försäljningschef för CASE på Maskinia.

Man kan nu även erbjuda hjullastarna i nya serien med stols integrerat fyrspaksställ som ett alternativ till joystick. Att få sin hjullastare med spakställ har varit efterlängtat från kunderna och man är nu glada att kunna leverera detta! Ett annat tillval på den nya serien är ett nytt vågsystem som är mycket tillförlitligt samtidigt som det ger tidsbesparingar. Vågen är direkt integrerad i maskinens huvudskärm och visar skopans nyttolast, antalet lastprocesser, den ackumulerade vikten, orderdata med mera.

En helt ny pekskärm som ger tillgång till alla viktiga maskininställningar och driftsdata är också en av de många nyheterna. Bland annat möjlighet att justera parallellyft och lutning på skopan oberoende av varandra för att anpassa den till förarens önskemål och lastningssituation. På detta sätt kan man automatiskt bibehålla vinkeln och inriktningen av skopan/gafflarna och därmed skapa en smidig och effektiv lastningsprocess. En nyhet som också märks i plånboken för entreprenören är den nya däcktryckssensorn som är standard och som ger föraren optimal kontroll över däcktrycket direkt i maskinens display, detta ger 20–30% längre livstid på däcken.

Med CASE G2 Evolution-serien utökas serviceintervallen från 500 till +1000 timmar vilket innebär att underhållskostnaderna minskat med upp till 20 procent jämfört med nuvarande hjullastarserie!

-Detta förlängda serviceintervall ger extremt låga servicekostnader och tillsammans med övriga förbättringar så kan vi erbjuda en hjullastare i toppklass med en överlägsen totalekonomi, säger Fredrik Holmquist.

Produktiviteten kan nu ökas ytterligare tack vare CASE telematiksystem, CASE SiteWatch, som ingår som standard i maskinerna där en stor fördel är att Maskinias eftermarknadsteam nu kan kontrollera, analysera och uppdatera maskinen på distans för att maximera driftstiden utan onödiga stopp. Som maskinägare har man även full kontroll på sin maskinflotta utan att behöva befinna sig på plats hos maskinen. Genom sin dator, mobil eller surfplatta kan man se sina maskiners maskin- och driftsdata, position, bränsleförbrukning, serviceåtgärder med mycket mera. 

De första maskinerna ur den nya serien kommer till Sverige under hösten och premiärvisas på mässan Entreprenad Live i Göteborg 14–16 oktober 2021!

G2 EVO-SERIEN  521G2 621G2 721G2 821G2 921G2 1021G2 1121G2
Skopkapacitet 3,9 t 4,7 t 5,5 t 6,4 t 7,5 t 9,5 t 10,2 t
Skopvolym 2,1 m³ 2,3 m³ 2,7 m³ 3,5 m³ 4,0 m³ 4,7 m³ 5,5 m³
Effekt 142 hk 172 hk 195 hk 230 hk 255 hk 320 hk 347 hk
Vikt 12,2 t 14,2 t 16,2 t 19,4 t 21,7 t 27,9 t 30,0 t
2022-03-07

Maskinia tar över försäljningen i Värmland

Maskinia utvecklar och förstärker kontinuerligt nätverket med försäljningsställen och serviceverkstäder i Sverige. Vi har inte nått de önskade försäljningsnivåerna i Värmlands säljdistrikt med vår återförsäljare och därför blir försäljningen i egen regi framöver. En större satsning på Värmland kommer ge nuvarande och framtida kunder bästa möjliga service och vi kan möta den ökade efterfrågan även i Värmland.

Maskinias märken växer i Sverige och i världen! Maskinias uppdrag är att utveckla verksamheten i Sverige vilket kräver en lokal närvaro runt om i landet. Maskinias starka tillväxt under de sista 10 åren är kopplad till den utveckling samt förstärkning av verksamheten som gjorts runt om i landet, både egna anläggningar och återförsäljare har bidragit till Maskinia starka position på marknaden. Det har varit ett stort fokus på eftermarknad och det jobbet fortsätter även framåt. Maskinia ska bli bäst i Sverige på eftermarknaden!

-Doosan, Case och Bergmann har en stark position i Sverige, vi ska nu bygga vidare på den och utöka och förbättra vår närvaro i Värmland. Vi gör nu detta genom att ta över försäljningen i distriktet i egen regi. Allt för att uppfylla och överträffa våra kunders höga förväntningar på oss, säger Fredrik Holmquist, VD på Maskinia. 

Tidigare har WTP Maskin varit återförsäljare i Värmland för Maskinia och dess märken. De kommer nu att avsluta uppdraget och Maskinia tar över försäljningen med utgångspunkt från vårt kontor i Uddevalla. Den kunniga och erfarne säljaren Mattias Carlsson blir nu kontakt för alla befintliga och nya kunder i länet.

Servicen kommer fortsatt att skötas av den Maskinia kontrakterade och auktoriserade serviceverkstaden Värmlands Maskinservice AB, VMS, med anläggning i Sunne.

-I år firar vi på Maskinia 30 år som generalagent för Doosan samt 10 år som generalagent för Case! Inte nog med att vi nu kan erbjuda en större närhet i Värmland så kan vi även presentera nya serier av hjullastare, bandgrävare och hjulgrävare från både Doosan och Case! Alla maskiner ur de nya serierna uppfyller våra kunders högt ställda krav! De möter de senaste miljökraven, är driftsäkra, bränslesnåla och effektiva. Detta i kombination med en arbetsmiljö och säkerhet i världsklass gör att vi känner oss väldigt trygga och glada med att få presentera och leverera de nya maskinmodellerna till våra befintliga och nya kunder i Värmland och övriga Sverige, avslutar Fredrik Holmquist.

2022-03-07

Doosan lanserar ny hjulgrävarserie, 7-serien

Doosan lanserar nu sin nya serie, 7-serien, av sina populära hjulgrävare. Maskinerna i den nya serien är en helt ny generation där man utvecklat och förbättrat allt ifrån motor och hydraulik, förarmiljö, design och funktioner. Riktigt bra toppmaskin på marknaden blir bäst!

Att den tidigare hjulgrävarserien från Doosan, 5-serien, har varit en succé råder det ingen tvekan om! Den har uppskattats av de svenska kunderna och sålts i stora volymer över hela landet. Doosan lanserar nu sin nya generation av hjulgrävare, 7-serien, och man har genomgående utvecklat och förbättrat maskinerna till en grävare i världsklass! Maskinmodellerna sträcker sig från DX140W-7 på 15 ton upp till DX210W-7 på hela 21 ton! Senare under hösten kommer även den kortrumpade modellen DX165W-7 att lanseras.

Motor och hydraulik
Den nya generationen av hjulgrävare möter de senaste miljökraven och uppfyller miljöklass Steg V. Detta görs av Doosans egenutvecklade motorer som är otroligt bränslesnåla, effektiva och med sex cylindrar i alla modeller! De är även tystgående och har ett högt vridmoment vilket ger en helt annan styrka än konkurrenters motorer, de är även konstruerade så att man inte behöver EGR, vilket är en stor fördel båda i driftsäkerhet och kostnader.

-Vi är glada över att vår nya serie har en teknik som både uppfyller de senaste miljökraven, är bränslesnåla och effektiva men utan EGR. Det skapar en maskin som är problemfri, produktiv och lönsam, säger Carl-Johan Sunnerfjord, försäljningschef för Doosan på Maskinia.

Förarmiljö
Den kanske viktigaste delen i entreprenadmaskinerna är just förarens arbetsplats! Att föraren trivs och mår bra är av stor vikt och detta har Doosan tagit på allvar. Förarmiljön är optimerad med nyheter som ergonomisk premiumstol med både kyla och värme, ny stor pekskärm med kontroll på maskindata och funktioner samt Smartkey som innebär att man med fjärrkontroll kan tända upp och öppna maskinen på avstånd. På säkerhetssidan är maskinerna utrustade både med UltraSonic sensorsystem och 360 graders kamera. Dessa i kombination gör att maskinen kontinuerligt känner av och larmar om något kommer inom dess arbetsområde samtidigt som föraren kan se runt om hela maskinen, allt för att skapa en så stor säkerhet för föraren och dess omgivning som möjligt!

Nya Funktioner
Den nya serien kommer också med en hel del nya funktioner. Automatisk grävbroms är nu standard vilket gör att du som förare får ett smidigare arbetssätt och med mer effektiva grävcykler. Funktionerna mjuksväng och bomdämpning är även de standard vilket gör grävning och förflyttning mer komfortabel, snabbare, säkrare och mer effektiva. Som redan tidigare är alla Doosans maskiner utrustade med DoosanConnect som möjliggör full kontroll av maskinflottan. Man kan genom sin mobil, surfplatta eller dator på avstånd se maskinens position, användning, förbrukning och servicedata.

Design
De nya hjulgrävarna har också fått en ansiktslyftning och kommer nu i en modernare design. Bland annat har man en ny sportig motvikt och på modellerna DX140W-7 och DX160W-7 så är belysningen integrerad i motvikten. Belysningen är rakt över LED och man har även gjort insteg och arbete på och kring maskinen enklare och säkrare.

-Att detta speciella år som vi på Maskinia firar 30 år som generalagent för Doosan även kan presentera nya serier av hjullastare, bandgrävare och hjulgrävare känns fantastiskt! Alla maskiner ur den nya 7-serien uppfyller våra kunders högt ställda krav! De möter de senaste miljökraven, är driftsäkra, bränslesnåla och effektiva. Detta i kombination med en arbetsmiljö och säkerhet i världsklass gör att vi känner oss väldigt trygga och glada med att få presentera och leverera de nya maskinmodellerna till våra befintliga och nya kunder, avslutar Carl-Johan Sunnerfjord.

2022-03-07

Ny återförsäljare och serviceverkstad för Maskinia i Norrbotten!

Doosan, Case samt Bergmanns generalagent, Maskinia, jobbar kontinuerligt med att stärka nätverket med försäljningsställen och serviceverkstäder i Sverige. Traktor-City i Piteå blir nu återförsäljare och serviceverkstad för Maskinia i Norrbotten.

Traktor-City i Piteå leds sedan en tid av Niclas Nilsson och kommer nu komplettera den befintliga verksamheten med entreprenadmaskiner från Doosan, Case och Bergmann. Rottne i skogen och New Holland mot lantbruk har tidigare varit två hörnstenar som nu blir tre. Erfarenheten från entreprenad saknas dock inte då man är servicegivare åt Ljungbymaskin samt dagligen servar grävmaskiner åt kunder i närområdet.-Platschef Jan Erstam och verkstadschefen Lars Berg, tillsammans med övriga teamet på Traktor-City, erbjuder en service i toppklass! Med högt tekniskt kunnande och hög servicegrad är de nu en del i att bygga den bästa servicen i Sverige, vilket är det långsiktiga målet för Maskinia. Stor kunskap, flexibilitet samt ordning och reda är egenskaper som matchar väl med de grundläggande pelarna som Maskinia bygger eftermarknaden runt. Att de nu även utökar med försäljning med våra entreprenad-maskiner känns fantastiskt! Tillsammans med våra egna anläggningar, återförsäljare och auktoriserade serviceverkstäder kan vi nu erbjuda våra kunder ett komplett rikstäckande nätverk av försäljning och service i Sverige, säger Fredrik Holmquist, VD Maskinia.Traktor-City har sin anläggning i Öjebyn strax utanför Piteå med en stor och modern verkstad samt butikslokal. Man bygger nu vidare serviceverksamheten och kommer att utbilda personalen på Doosan, Case och Bergmann. Försäljningen av entreprenadmaskiner kommer att skötas av både Jan Erstam och Niclas Nilsson och de ser fram emot uppdraget att representera Doosan, Case och Bergmann i Norrbotten.I dagsläget har Traktor-City 13 personer anställda och drivs av Niclas Nilsson, med bakgrund från både det militära och Swecon. Traktor-City är en välkänd och etablerad aktör på marknaden i Norrbotten och har ett brett kontaktnät som ger en bra förutsättning för att lyckas fortsätta expansionen i Norrbotten.Traktor-City startades redan 1974 och har under åren erbjudit sina kunder försäljning, service och reparationer av ett flertal välkända märken inom lantbruk, skog och entreprenad. Johan Grandin har som tidigare ägare varit långsiktig och utvecklat verksamheten på ett mycket fint sätt.Maskinias tidigare återförsäljare Lagers Maskin i Luleå har blivit sålt och därför blir det naturligt att ta nästa steg i Norrbotten. Under tiden Lagers har varit återförsäljare har Hugo Näslund med Lagersteamet gjort ett bra jobb med utvecklingen av våra märken i Norrbotten.-Eftersom försäljningen av entreprenadmaskiner hos Traktor-City inte är något nytt, då vi tidigare sålt Atlas och Terex entreprenadmaskiner, så är vi idag enormt stolta att få representera några av de största varumärkena inom entreprenadsidan i Sverige och få ta del av den utveckling som vi står inför i den norra landsändan. Med den långa erfarenhet av försäljning som Jan Erstam har, och den bakgrund som jag själv kommer ifrån, så är vi övertygade om att detta kommer att bli ett viktigt steg för att ta Traktor-City in i framtiden, avslutar Niclas Nilsson, VD Traktor-City.

Som maskinpartner skapar vi en bättre framtid för oss och våra kunder

Våra strategiska grundstenar
  • Kompletta leveranser med kunderna i centrum
  • Engagerade och kompetenta medarbetare
  • Kvalitet i allt vi gör
  • Vi håller det vi lovar